EZ-KURDİSTANİM
Ez-Kurdistanim Paylaşım Platforumuna Hoş Geldiniz.Forumu Daha Güvenli Dolaşmak İçin Lütfen Üye Olunuz. İyi Eğlenceler Dileriz. EZ-KURDİSTANİM FORUM YÖNETİMİ.
EZ-KURDİSTANİM
Ez-Kurdistanim Paylaşım Platforumuna Hoş Geldiniz.Forumu Daha Güvenli Dolaşmak İçin Lütfen Üye Olunuz. İyi Eğlenceler Dileriz. EZ-KURDİSTANİM FORUM YÖNETİMİ.
EZ-KURDİSTANİM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

EZ-KURDİSTANİM

EZ-KURDİSTANİM PAYLAŞIM PLATFORUMU
 
RadyoAnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
En son konular
» Bilgisayarın Kullanım Amacları
GNU - GPL ve Özgür Yazılım Nedir.? Icon_minitimePerş. Şub. 18, 2010 1:29 pm tarafından Dogan

» Bilgisayar Donanımları Ve Görevleri
GNU - GPL ve Özgür Yazılım Nedir.? Icon_minitimePerş. Şub. 18, 2010 1:28 pm tarafından Dogan

» Bilgisayarın Tarihcesi
GNU - GPL ve Özgür Yazılım Nedir.? Icon_minitimePerş. Şub. 18, 2010 1:27 pm tarafından Dogan

» Bilgisayar Tarihi
GNU - GPL ve Özgür Yazılım Nedir.? Icon_minitimePerş. Şub. 18, 2010 1:25 pm tarafından Dogan

» ****** Ve Erdoğan
GNU - GPL ve Özgür Yazılım Nedir.? Icon_minitimeCuma Şub. 12, 2010 5:22 pm tarafından Dogan

» Kendini zeki sanan adam
GNU - GPL ve Özgür Yazılım Nedir.? Icon_minitimeCuma Şub. 12, 2010 5:12 pm tarafından Dogan

» Bakın Cocuk Nasıl Korkuyor...
GNU - GPL ve Özgür Yazılım Nedir.? Icon_minitimeCuma Şub. 12, 2010 4:53 pm tarafından Dogan

» Bunu İZleyin Gülmekten Kırılacaksınız...
GNU - GPL ve Özgür Yazılım Nedir.? Icon_minitimeCuma Şub. 12, 2010 4:52 pm tarafından Dogan

» ŞaKALARA BAKIn
GNU - GPL ve Özgür Yazılım Nedir.? Icon_minitimeCuma Şub. 12, 2010 4:49 pm tarafından Dogan

» İŞTE KOMİK DİE BEN BUNA DERİM
GNU - GPL ve Özgür Yazılım Nedir.? Icon_minitimeCuma Şub. 12, 2010 4:42 pm tarafından Dogan

» EZ-KURDİSTANİM DJ
GNU - GPL ve Özgür Yazılım Nedir.? Icon_minitimePerş. Ocak 28, 2010 2:42 pm tarafından XaLo

» Kurtlar Vadisi Irak Online İzle
GNU - GPL ve Özgür Yazılım Nedir.? Icon_minitimeCuma Ocak 22, 2010 1:02 am tarafından XaLo

» Recep İvedik 2 Online İzle
GNU - GPL ve Özgür Yazılım Nedir.? Icon_minitimeCuma Ocak 22, 2010 12:57 am tarafından XaLo

» Recep İvedik 1 Online İzle
GNU - GPL ve Özgür Yazılım Nedir.? Icon_minitimeCuma Ocak 22, 2010 12:56 am tarafından XaLo

» Güneşi Gördüm Filimi Online İzle
GNU - GPL ve Özgür Yazılım Nedir.? Icon_minitimeÇarş. Ocak 20, 2010 5:23 pm tarafından XaLo

» Issiz Adam Filimi Online İzle
GNU - GPL ve Özgür Yazılım Nedir.? Icon_minitimeÇarş. Ocak 20, 2010 5:05 pm tarafından XaLo

» O Şimdi Mahkum Filimi Online İzle
GNU - GPL ve Özgür Yazılım Nedir.? Icon_minitimeÇarş. Ocak 20, 2010 4:48 pm tarafından XaLo

» Belgesel Ekleyebilmek İçin Lütfen Okuyunuz.
GNU - GPL ve Özgür Yazılım Nedir.? Icon_minitimeÇarş. Ocak 20, 2010 1:15 pm tarafından XaLo

» Belgesel Ekleyebilmek İçin Lütfen Okuyunuz.
GNU - GPL ve Özgür Yazılım Nedir.? Icon_minitimeÇarş. Ocak 20, 2010 1:14 pm tarafından XaLo

» Filim Ekleyebilmek İçin Lütfen Okuyunuz.
GNU - GPL ve Özgür Yazılım Nedir.? Icon_minitimeÇarş. Ocak 20, 2010 1:13 pm tarafından XaLo

Radyo

 

 GNU - GPL ve Özgür Yazılım Nedir.?

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
XaLo
Supervisor
Supervisor
XaLo


Mesaj Sayısı : 191
Kayıt tarihi : 07/12/09
Yaş : 34
Nerden : Ä°stanbul

GNU - GPL ve Özgür Yazılım Nedir.? Empty
MesajKonu: GNU - GPL ve Özgür Yazılım Nedir.?   GNU - GPL ve Özgür Yazılım Nedir.? Icon_minitimePaz Ara. 27, 2009 5:25 pm

GNU nedir?

GNU'nun açılımı, 'GNU is Not Unix'tir. Yani GNU, 'GNU, Unix değildir' anlamına gelmekte olan özyinelemeli (rekürsif) bir kelimedir.

Richard M. Stallman, 1970'li yıllarda MIT (Massachusetts Institute of Technology)'nin Yapay Zeka laboratuvarlarında serbest yazılımı bir yaşam şekli olarak benimsemiş bir grupla beraber 1980'li yılların başına kadar yazılım geliştirici olarak çalışmıştır. Bu grup ile olan birlikteliğinin sona erişinin ardından kendisini o dönemlerde ivme kazanan bazı akımlardan dolayı benimsenmeye başlanılmış yeni bir sosyal sistem içerisinde bulmuştur, Stallman bir röportajında o günleri şu şekilde nitelendirmekte:

"Kendimi özgür olmayan (kaynak kodu kapalı olan) yazılımların hakim olduğu ve kullanıcıların yardımsız bırakıldığı, parçalanmış ve birlikte çalışmanın korsanlık olarak nitelendirildiği çirkin bir sosyal sistemin içinde buldum. Bu tür bir yaşantıyı reddettim. Ancak işimi özgürlüğe ve birlikte çalışmaya adadığım zaman yaptıklarımdan gurur duyabileceğime karar verdim."

Ve 1984 yılında tamamen özgür yazılımların meydana getirdiği bir işletim sistemi ve işletim sistemine ait araçların geliştirilmesi çalışması böylece başlamış oldu. İşte bu çalışmanın adı GNU idi. Yazılan özgür yazılımların bir şemsiye altında toplanması için 1985 yılında yine Stallman tarafından FSF (Free Software Foundation) kuruldu ve GNU yazılımları korumak üzere GPL (General Public Licence) adı verilen yazılım lisansı duyuruldu. GPL lisansı ile lisanslanan özgür yazılımların amaçları özgürlüklerini korumaktan başka bir şey değildir.

-------------------------------------

GNU Genel Kamu Lisansı (GPL)

Yazılım lisanslarının çoğu sizin yazılımı paylaşma ve değiştirme hakkınızın elinizden alınması için hazırlanmıştır. Buna karşılık, GNU Genel Kamu Lisansı sizin serbest yazılımları değiştirme ve paylaşma hakkınızın mahfuz tutulması ve yazılımın bütün kullanıcıları için serbest olması amacı ile yazılmıştır. Bu Genel Kamu Lisansı, Free Software Foundation'un çoğu yazılımı ve bu lisansı kullanmayı düstur edinen diğer yazılımcıların yazılımları için kullanılmaktadır. (Free Software Foundation'un bazı yazılımları GNU Kitaplık Genel Kamu Lisansı -- GNU LGPL -- altında dağıtılmaktadır.) Siz de bu lisansı yazılımlarınıza uygulayabilirsiniz.

Serbest yazılımdan bahsettiğimiz zaman fiyattan değil, özgürlükten bahsediyoruz. Bizim Genel Kamu Lisanslarımız, sizin serbest yazılımların kopyalarını dağıtma özgürlüğünüzü (ve isterseniz bu hizmet için para almanızı), yazılım kaynak kodlarının size dağıtım esnasında veya eğer isterseniz verilmesini, yazılımı değiştirebilmenizi, yazılımın parçalarını yeni yazılımlar içerisinde kullanabilmenizi ve bunları yapabileceğinizi bilmenizi sağlamaktadır.

Haklarınızı koruyabilmemiz için sizin haklarınızı kısıtlama veya sizin bu haklarınızdan feragat etmenizi isteme yollarını yasaklayıcı bazı kısıtlamalar getirmemiz gerekmektedir. Bu kısıtlamalar eğer serbest yazılım dağıtıyor veya değiştiriyorsanız size bazı yükümlülükler getirmektedir.

Örneğin böyle bir programın kopyalarını, bedava veya ücret karşılığı dağıtıyorsanız alıcılara sizin sahip olduğunuz bütün hakları sağlamalısınız. Onların da kaynak kodlarına sahip olmalarını veya ulaşabilmelerini sağlamalısınız. Onlara da haklarını bilebilmeleri için bu şartları göstermelisiniz.

Tam metni ve maddeleri okumak için tıklayınız..

-------------------------------------

Özgur yazilim özgurlukleri korumaya yonelik bir akimin adidir. Ingilizce'deki ``free'' sozcugunun cift anlamli olmasindan dolayi bazi yanlis anlamalar olmaktadir. Ozgur yazilim ucretsiz (bedava) olmak zorunda degildir. ``Free software'' denince ``free beer'' (bedava bira) degil ``free speech'' (ifade ozgurlugu) akliniza gelmelidir.

Ozgur yazilimin temelinde kullanicinin bir yazilimi calistirma, kopyalama, dagitma, inceleme, degistirme ve gelistirme ozgurlukleri yatar. Daha kesin ve acik bir ifadeyle, kullanicilara su haklar taninmistir:

* Her turlu amac icin programi calistirma ozgurlugu (ozgurluk 0).
* Programin nasil calistigini inceleme ve kendi gereksinimleri dogrultusunda degistirme ozgurlugu (ozgurluk 1). Program kaynak koduna erisim bunun icin bir onsarttir.
* Yeniden dagitma ve toplumla paylasma ozgurlugu (ozgurluk 3).
* Programi gelistirme ve gelismis haliyle topluma dagitma ozgurlugu (ozgurluk 4). Boylece yazilim butun toplum yararina gelistirilmis olur. Program kaynak koduna erisim bunun icin de bir onsarttir.

Bir program, butun kullanicilari bu haklarin tumune sahip olduklari zaman ozgur bir yazilim olur. Yani, kopyalama, degistirme, aynen yada degistirerek parayla satma, herkese ve her yerde dagitma, ve bedava verme ozgurluklerine sahip olmalisiniz. Bu ozgurluklere sahip olmak, kimseden izin almamayi ve izin icin hicbir bedel odememeyi de icerir.

Ayrica, programda her turlu degisikligi yapmaya, ve bu haliyle isinizde veya eglence icin kullanmaya da hakkiniz vardir. Hatta bu degisikliklerin varligini kimseye bildirmek zorunda da degilsiniz. Degisiklikleri yayinlamaniz veya dagitmaniz halinde de hic kimseye hicbir sey bildirmeniz gerekli degildir.

Gelistirme ve dagitma ozgurluklerinin anlamli olmasi icin, programin kaynak koduna erisebilmeniz gerekir. Bu nedenle, kaynak kodunun acik ve kolay erisilebilir olmasi ozgur yazilim icin gerekli bir sarttir.

GNU yazilimlarini edinmek icin para odemis veya odememis olabilirsiniz. Yazilimlari nasil edindiginize bagli olmaksizin, kopyalama ve degistirme ozgurluklerine sahipsiniz.

Bu ilkelerin sozde kalmamasi icin, siz sozlesmenizi bozmadikca, belirtilen ozgurluklerin sizden geri alinamamasi gereklidir. Eger yazilimi gelistirenler ozgurluklerinizi hic bir uygun neden one surmeden geri alma hakkina sahip olurlarsa, o yazilim ozgur bir yazilim degildir.

Ancak, ozgur yazilimin dagitiminda bazi kurallar konmasi da olanaklidir. Bu kurallarin yukarida belirtilen temel ozgurluklerle celismemesi gerekir. Ornegin ``copyleft'' kavrami (basitce soyleyecek olursak) su kurali koyar: Programi herhangi bir bicimde dagitirken, kullanicilarin temel ozgurlukleri kisitlanamaz. Acikca goruldugu gibi, bu kural temel ozgurluklerle celismemekte, tam tersine onlari korumaktadir.

Degistirilmis bir programin paketlenmesi konusunda da bazi kurallar konabilir. Ancak bu kurallar, sizin kendi degisikliginizi ve dagitiminizi engelleyecek bicimlere burunemez. Ayrica ``Programi bu sekilde dagitirsaniz, su sekilde dagitilmasini da saglamalisiniz'' turunde kurallar da uygun olabilir. Ayni temel ilkeler bu durumda da gecerlidir. (Dikkat edilmesi gereken bir nokta da programinizi hic dagitmamak konusundaki ozgurlugunuzdur.)

GNU Projesi olarak biz ``copyleft'' kurallarini kullaniyoruz. Buradaki amac herkesin ozgurluklerini yasal cercevede korumaktir. Bizim deneyimimize gore, programlari bu yontemle korumak en uygun yoldur. Ama programiniz copyleft ile korunmayan ozgur bir yazilim ise bile, onu kullanmak isteyebiliriz.


Bazen devletlerin koydugu dissatim kurallari ve ticaret ambargolari yaziliminizi uluslararasi alanda dagitmanizi engelleyebilir. Ne yazik ki, yazilim gelistirenler bu kural ve yasalari delme ozgurlugune sahip degildirler. Ancak bir programin kullanilis bicimi ile ilgili yasal duzenlemelere karsi gelmek haklari ve gorevleridir. Boylece, soz konusu devletlerin yasama alani disinda kalan kullanicilarin haklari, olanaklar cercevesinde, korunmus olur.

Ozgur yazilimdan soz ederken, ``bedava'' veya ``amator'' gibi sozcukleri kullanmak kimi zaman yanlis anlamalara yol acmaktadir. Ozgur yazilimin temelinde para degil ozgurluk yattigini bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Ayrica yazilim ``korsanligi'' gibi bazi kavramlarin GNU felsefesiyle hicbir ilgisi yoktur.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://ez-kurdistanim.yetkin-forum.com
 
GNU - GPL ve Özgür Yazılım Nedir.?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» IRC nedir ? Mirc Nedir ? Detaylı Acıklama.
» CAM NEDİR?
» Linux Nedir ?
» Modül Nedir? (CI's ve CAM's)
» Biyokimya nedir?

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
EZ-KURDİSTANİM :: İŞLETİM SİSTEMLERİ VE GÜVENLİK BİLGİLERİ :: Sistem Güvenliği-
Buraya geçin: