EZ-KURDİSTANİM
Ez-Kurdistanim Paylaşım Platforumuna Hoş Geldiniz.Forumu Daha Güvenli Dolaşmak İçin Lütfen Üye Olunuz. İyi Eğlenceler Dileriz. EZ-KURDİSTANİM FORUM YÖNETİMİ.
EZ-KURDİSTANİM
Ez-Kurdistanim Paylaşım Platforumuna Hoş Geldiniz.Forumu Daha Güvenli Dolaşmak İçin Lütfen Üye Olunuz. İyi Eğlenceler Dileriz. EZ-KURDİSTANİM FORUM YÖNETİMİ.
EZ-KURDİSTANİM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

EZ-KURDİSTANİM

EZ-KURDİSTANİM PAYLAŞIM PLATFORUMU
 
RadyoAnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
En son konular
» Bilgisayarın Kullanım Amacları
Bilgisayar Donanımları Ve Görevleri Icon_minitimePerş. Şub. 18, 2010 1:29 pm tarafından Dogan

» Bilgisayar Donanımları Ve Görevleri
Bilgisayar Donanımları Ve Görevleri Icon_minitimePerş. Şub. 18, 2010 1:28 pm tarafından Dogan

» Bilgisayarın Tarihcesi
Bilgisayar Donanımları Ve Görevleri Icon_minitimePerş. Şub. 18, 2010 1:27 pm tarafından Dogan

» Bilgisayar Tarihi
Bilgisayar Donanımları Ve Görevleri Icon_minitimePerş. Şub. 18, 2010 1:25 pm tarafından Dogan

» ****** Ve Erdoğan
Bilgisayar Donanımları Ve Görevleri Icon_minitimeCuma Şub. 12, 2010 5:22 pm tarafından Dogan

» Kendini zeki sanan adam
Bilgisayar Donanımları Ve Görevleri Icon_minitimeCuma Şub. 12, 2010 5:12 pm tarafından Dogan

» Bakın Cocuk Nasıl Korkuyor...
Bilgisayar Donanımları Ve Görevleri Icon_minitimeCuma Şub. 12, 2010 4:53 pm tarafından Dogan

» Bunu İZleyin Gülmekten Kırılacaksınız...
Bilgisayar Donanımları Ve Görevleri Icon_minitimeCuma Şub. 12, 2010 4:52 pm tarafından Dogan

» ŞaKALARA BAKIn
Bilgisayar Donanımları Ve Görevleri Icon_minitimeCuma Şub. 12, 2010 4:49 pm tarafından Dogan

» İŞTE KOMİK DİE BEN BUNA DERİM
Bilgisayar Donanımları Ve Görevleri Icon_minitimeCuma Şub. 12, 2010 4:42 pm tarafından Dogan

» EZ-KURDİSTANİM DJ
Bilgisayar Donanımları Ve Görevleri Icon_minitimePerş. Ocak 28, 2010 2:42 pm tarafından XaLo

» Kurtlar Vadisi Irak Online İzle
Bilgisayar Donanımları Ve Görevleri Icon_minitimeCuma Ocak 22, 2010 1:02 am tarafından XaLo

» Recep İvedik 2 Online İzle
Bilgisayar Donanımları Ve Görevleri Icon_minitimeCuma Ocak 22, 2010 12:57 am tarafından XaLo

» Recep İvedik 1 Online İzle
Bilgisayar Donanımları Ve Görevleri Icon_minitimeCuma Ocak 22, 2010 12:56 am tarafından XaLo

» Güneşi Gördüm Filimi Online İzle
Bilgisayar Donanımları Ve Görevleri Icon_minitimeÇarş. Ocak 20, 2010 5:23 pm tarafından XaLo

» Issiz Adam Filimi Online İzle
Bilgisayar Donanımları Ve Görevleri Icon_minitimeÇarş. Ocak 20, 2010 5:05 pm tarafından XaLo

» O Şimdi Mahkum Filimi Online İzle
Bilgisayar Donanımları Ve Görevleri Icon_minitimeÇarş. Ocak 20, 2010 4:48 pm tarafından XaLo

» Belgesel Ekleyebilmek İçin Lütfen Okuyunuz.
Bilgisayar Donanımları Ve Görevleri Icon_minitimeÇarş. Ocak 20, 2010 1:15 pm tarafından XaLo

» Belgesel Ekleyebilmek İçin Lütfen Okuyunuz.
Bilgisayar Donanımları Ve Görevleri Icon_minitimeÇarş. Ocak 20, 2010 1:14 pm tarafından XaLo

» Filim Ekleyebilmek İçin Lütfen Okuyunuz.
Bilgisayar Donanımları Ve Görevleri Icon_minitimeÇarş. Ocak 20, 2010 1:13 pm tarafından XaLo

Radyo

 

 Bilgisayar Donanımları Ve Görevleri

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Dogan
Covisor
Covisor
Dogan


Mesaj Sayısı : 101
Kayıt tarihi : 07/12/09
Yaş : 31
Nerden : Şanlıurfa

Bilgisayar Donanımları Ve Görevleri Empty
MesajKonu: Bilgisayar Donanımları Ve Görevleri   Bilgisayar Donanımları Ve Görevleri Icon_minitimePerş. Şub. 18, 2010 1:28 pm

Ana kart
Anakart (İngilizce: mainboard veya motherboard), bilgisayarın birincil ve en merkezi baskı devresidir.
Tipik bir anakart, bilgisayarın işlemci ve bellek slotları, ses kartı, grafik kartı, ethernet kartı gibi aygıtlar için genişleme yuvaları, parçaların birbirleri arasında iletişimini üstlenen kuzey ve güney köprülerinin tümünü üzerinde barındırır. Bununla birlikte, bazı komponentler anakart ile bütünleşik (onboard) olabilir. Bu duruma ses ve ethernet kartlari için çok sık, grafik kartı için biraz daha az, CPU ve RAM için ise pek nadiren rastlanır, ve bu sistemler genellikle çok küçük yapıda sistemler veya notebooklardır.
Bellek (bilgisayar)
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Git ve: kullan, ara
Bilgisayar dalında bellek veriyi belli bir süre için saklayabilen birimlere verilen isimdir.
İlk bilgisayarlarda bellek yoktu. Onun yerine süngü ve röle ile katot lambaları kullanılmakta idi. Yazılımlar ve veriler tamamen diğer medyumlara geçirilmekte idiler. Teleteks şeritleri veya delikli kartlar gibi.İlk dijital bilgisayarlarda röleler bellek için kullanılmış. Daha sonra katot lampaları yanında yüzük şeklinde olan manyetik demir (ferrit) çekirdekler kullanılmış. Terek düzeninde tellere geçirilen bu demir yüzükler akımı aldığında mıknatıslaşmakta ve bu durumu kaybetmemekte idiler. Ama her okuma sürecinde hafıza bilgisini kaybetmekte idiler. Yapısal özelliği nedeni ie büyük mekanlara ihtiyaç vardı. Tipik bir büyük bilgisayar olan Telefunken TR440'nın 1970 senesinde belleği 48bit lik 192.000 kelime yani bir Megabyte'a eşit idi.
1985'te satın alınan bir PC (Commodore PC10) de 64 KByte belleğe sahip iken 1990 da alınan bir PC de 1 MB'ye belleği bulunabiliyordu. 2005 de ise bu 512 Megabyte veya daha çok olabilir. Günümüzün PC lerinde kullanılan OS (Windows, Linux, BeOs vs) ler bellek canvarları olup, yukarıya doğru sınır tanımamaktadırlar (tabii bu sınır var olup şu an pratik olarak ulaşılamamakta). Anakartlarda bulunan Chipset (yonga) tipine göre üst sınır olup bunların açıklamaları üreticinin İnternet sayfasında veya klavuzunda bulunmaktadır.
Transistörün bulunuşu ile birlikte büyük atılımlar olmuş. Buğün entegre devre imkanları ile en modern bilgisayar sistemleri donatılmaktadır.
Bellek genelde bilgisayarlar için kullanılan geçici veya sabit hafıza ünitesine denir. Bir bilgisayarın belleğine verilerle kullanılan yazılımları geçici olarak yerleştirilebilen ve daha sonra değiştirimeden çağıralabilen hafıza yeridir. En hızlı erişilebilme hızına sahibtirler. Hafızadaki bilgileri devamlı tutabilmek için belirli zaman içinde akımını tazelemek zorunda kalınabilir (msl. 100Mhz). Erişilme hızı ise nano saniye (msl. 10ns) hızı ile gösterilir. Bilgisayatda çeşitli bellek öğeleri vardır. Bunlar arasında RAM (Random Access Memory), ( (EP)ROM=sabit hafıza), Cache (ara bellek), FlashRAM (koruyucu bellek; akım olmadan uzun süre saklayabilen bellek).
Bugün PC ve Apple bilgisayatlarda SDRAM, DDR-RAM, VRAM bellek modülleri kullanılmaktadır. Başdöndürücü hızla gelişen bilgisayar branşında çeşitli medyum buluşları tanıtılmakta, kısa zaman içinde tekrar unutulmaktadır.
Veriyi tutabilme açısından iki bellek durumu incelenebilir.
• Geçici bellekler veriyi tutabilmek için elektrik akımına ihtiyaç duyan tiplerdir. RAM (Random Access Memory)Türkçe açılımıyla Rasgele Erişimli Bellek en bilinen örnektir.
• Geçici olmayan bellekler veriyi tutmak için elektrik akımına ihtiyaç duymayan tiplerdir. ROM (Read Only Memory)Türkçe açılımıyla Salt Okunur Bellek Sabit diskler, disketler, CD, DVD gibi optik ortamlar, teypler bu sınıfa girer.
Bellek kelimesi daha çok geçici bellekler için kullanılır.
Bellek ve Performans
Bilgisayara bellek eklendiğinde performansın arttığı bilinen bir gerçektir. Bellek üzerinde işlemciye gereken verilerin konulacağı yeterli alan yoksa, bilgisayar virtual memory (sanal bellek) adı verilen bir yapı oluşturur. Bu da swapping (takas) durumunun oluşmasına neden olur ve sistem yavaşlar. Ortalama bir bilgisayarda, işlemcinin RAM e ulaşması 200 ns sürerken, sabit disk üzerindeki verilere ulaşması 12.000.000 ns sürer. Bu da, 3,5 dk da bitecek bir işlemin 4,5 ayda bitmesi demektir.

Hafıza Kartı
Hafıza kartı, bilgisayarın kullandığı belleklerdir. Bu hafızada her türlü bilgi işlemi için veri depolanabilir. Hafıza kartı, sürekli beslenen flip-flop devrelerinden oluşur, bu alanda saklanan veriler elektrik kesintisi olduğu anda yok olurlar. Bu geçici hafızanın görevi anlık çalışmaların hızlı yapılmasını sağlamaktır. Sabit disklere göre çok daha hızlı çalışır ve veri yolları çok daha geniştir.
ROM
ROM (Yalnızca okunabilir bellek anlamına gelen Read Only Memory'nin kısaltması) elektronik cihazlarda salt okunabilir bellek türüdür.
ROM Kopyaları
ROM kelimesi aynı zamanda oyun konsollarının kartuşlarının özel bir cihazla okunmuş ve ikili (b inary) hale çevrilmiş şekline verilen isimdir. Pek çok ROM sitesinden bu tür dosyalar indirildikten sonra bir emülatör yardımıyla eski oyunlar kişisel bilgisayarlarda çalıştırılabilmektedir. İlgili sitelerde tamamen yasal ROM'lar bulabileceğiniz gibi, yasadışı dosyalar içeren siteler de fazlasıyla ROM dosyası bulabilirsiniz.

Disket sürücü
Disket sürücü bilgisayarlarda genellikle 1.44 MB (Megabyte) kapasiteli disketler (manyetik veri depolama ortamları) üzerinden okuma/yazma işlemi yapan aygıttır. İngilizce adı Floppy Disk Drive 'dır. Gelişen teknolojiyle birlikte kapasite ve hız olarak antika durumundadır. Fakat yine de en yeni bilgisayarlarda bile bulunur, çünkü bir bilgisayardan diğerine anlık dosya aktarımı veya az yer kaplayan dokümanların yedeğini alma, veya Sistem Açılış/Kurtarma Disketi olarak kullanıldığında hala işe yarar.
Bilgisayar Kasası
Bilgisayar Kasası, içine yerleştirilecek olan bilgisayar bileşenlerini dışarıdan gelebilecek fiziksel darbelere karşı korur, elektriksel olarak yalıtır, sahip olduğu pervanelerle içerideki sıcak havayı dışarı atar. İçinde 1 tane anakart takma tepsisi, güç kaynağı yuvası, birkaç tane 5.25" ve 3.5" luk yuvalar, ki buralara sabit disk ve CD-ROM sürücü gibi aygıtlar yerleştirilir, arka tarafında soket boşlukları vardır.
1 tane açma/kapama, 1 tane yeniden başlatma, 1 tane elektrik kesme düğmesi ve 1 tane de kilit düğmesine sahip olabilir. Yatay ve dikey yerleştirilebilenleri, hem metal yapıda olanları hem de tamamen şeffaf olanları mevcut olup estetik olarak göze hoş gelen dizaynlara sahip olanlarıda vardır.

Sabit disk
Sabit Diskler, veri depolanması amacı ile kullanılan manyetik kayıt ortamlarıdır.
Önceleri büyük boyutları ve yüksek fiyatları nedeni ile sadece bilgisayar merkezlerinde kullanılan sabit diskler, cep telefonları ve sayısal fotoğraf makineleri içine sığabilecek kadar küçülen boyutları ile günlük hayatımıza girmişlerdir.
Sabit disklerin en yoğun kullanım yeri bilgisayarlardır. Ses, görüntü, programlar, veri tabanları gibi büyük miktarlarda bilgi, gerektiğinde kullanılmak üzere sabit disklerde saklanır.
Günümüzde sabit diskler veri aktarımında son derece hızlanmış olsalar da elektromekanik yapıda olduklarından RAM'lara göre yavaştırlar. Bilgisayarlarda yardımcı ve kalıcı bellek olarak kullanılırlar. Bir bilgisayar programı işletilmeye başladığında, programın çalışması için gerekli olan bilgiler sabit diskten okunarak çok daha hızlı olan RAM belleğe aktarılır. Gereksinim duyulan kısım RAM'a sığmayacak kadar büyükse, bilgisayar sabit diskin bir bölümünü RAM bellek gibi kullanır.

Ses kartı

Ses kartı, bilgisayarda ses işlevlerini yerine getiren ve anakart üzerindeki slotlara takılan yonga topluluğu.
Bu sayede bilgisayarda müzik dinlenebilir ve nota işlemleri yapılabilir.

Merkezi işlem birimi
Merkezi işlem birimi (MİB veya CPU) bir bilgisayarın en önemli parçasıdır. Çalıştırılmakta olan yazılımın içinde bulunan komutları işler. İşlemci terimi genelde MİB için kullanılır. Mikroişlemci ise tek bir yonga içine yerleştirilmiş bir MİB'dir. Genelde, günümüzde MİB'ler mikroişlemci şeklindedir.
Merkezi işlem birimi aritmetik ve mantıksal işlem yapma yeteneğine sahiptir. Giriş ve çıkış birimleri arasında verilen program ile uygun çalışmayı sağlar. MİB makine dili denilen düşük seviyeli kodlama sistemi ile çalışır; bu kodlama sistemi bilgisayarın algılayabileceği operasyon kodlarından (opcode) oluşur. Bir mikroişlemcinin algılayabileceği kodların tamamına o işlemcinin komut kümesi denir.
Merkezi işlem birimi aritmetik ve mantıksal işlemleri ALU vasıtasıyla yapar. Bunun dışında virgüllü sayılarla daha rahat hesap yapabilmesi için FPU vardır. Mikro işlemcinin dış dünya ile bağlantısını sağlayan kısmına BIU esas kod işleme işlevini yerine getiren kısmına EU denir. Mikroişlemcinin içerisinde bulunan küçük hafıza alanlarına register denir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.cpinar.tr.gg
 
Bilgisayar Donanımları Ve Görevleri
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Bilgisayar Tarihi
» Bilgisayar Ağları Çalışma Prensipleri

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
EZ-KURDİSTANİM :: İŞLETİM SİSTEMLERİ VE GÜVENLİK BİLGİLERİ :: Ag İşlemleri / Networking-
Buraya geçin: